Reduser matsvinn med plastfrie tips – Spar penger og miljøet!
Matsvinn er en utfordring vi alle kan bidra til å løse, og det er gjerne enklere enn du tror. Enten du er på butikken eller står ved kjøkkenbenken kan du redusere matsvinn med små, enkle grep.
På butikken kan du velge mat med kort holdbarhet eller mat som er nedsatt på grunn av best-før-dato. Du kan også velge frukt og grønt med små flekker eller ujevnheter. De brune bananene er vi alle blitt godt kjent med, men hvilke andre uperfekte matvarer kan vi omfavne? Kan du tåle å kjøpe et brød fra gårsdagen?
I denne bloggteksten har vi lyst å fokusere på hva du kan gjøre når maten er kommet hjem, og hva du kan gjøre for å forlenge levetiden på maten. Da er det naturlig for oss å fokusere på plastfri oppbevaring.
Velg plastfri oppbevaring av mat
Oppbevar middagsrester og pålegg i tette bokser for å forlenge holdbarheten. Frys ned mat du ser du ikke rekker å spise opp eller frys ned frukt og grønt som begynner å bli dårlig. Plastposer og plastbokser kan være et fristende valg for matoppbevaring, men de slipper ofte ut mikroplast og kjemikalier som ikke er bra for hverken helsen eller miljøet. Du kan heller bruke:
1. Glassbokser og stålbokser: plastbokser funker bra, men vil du minimere belastningen av miljøgifter bør du velge plastfrie alternativer som stålbokser og glassbeholdere. Tette bokser er perfekt til rester, supper og salater, da de er holdbare, lufttette og gjenbrukbare.
2. Veganske voksark og bivoksark: voksark er et fleksibelt og naturlig alternativ til plastfolie. Det holder grønnsaker, frukt. ost og brød ferske og kan brukes i flere år med riktig vedlikehold.
3. Matposer i silikon: Stasher Bag silikonposer er laget av matsikker silikon og er et slitesterkt og trygt alternativ til plast, som kan brukes både i fryseren og til oppvarming. En halv avocado eller oppkuttet frukt og grønt holder seg utrolig lenge i en stasher.
4. Komposterbare fryseposer: de smarte komposterbare fryseposene fra Eco Green Living erstatter fryseposene i plast og er supre å bruke for å fryse ned kjøtt, bær, ost eller oppkuttet frukt og grønt. Med andre ord perfekte når du ønsker å fryse ned mat som du ikke rekker spise opp. Vi fryser gjerne ned brune bananer for å ha klart til smoothies og bakst.
5. Matlokk i silikon: Food Huggers er en utrolig smart oppfinnelse. Myke lokk som settes over en åpnet hermetikkboks, et glass eller halve grønnsaker og frukt, som eple, agurk, sitron, løk og så videre.
Planlegg måltidene dine
God planlegging kan være en viktig nøkkel for å minimere matsvinn. Ved å planlegge hva du eller familien skal spise i løpet av uken kan du planlegge innkjøp smartere. Lag en handleliste og hold deg til listen når du er på butikken. Har du rester fra middagen kan du ta den med til lunsj neste dag eller fryse den ned.
Organiser kjøleskapet smart
Finner du ofte rester bakerst i kjøleskapet, eller oppdager en ost med mugg gjemt i en plastpose? God organisering i kjøleskapet, samt riktig oppbevaring og temperatur kan forlenge matens holdbarhet. Her er noen tips:
1. Soner: har du mulighet kan det være lurt å dele opp kjølesksapet i soner for å få god oversikt over hva du har. Legg pålegget i en egen boks som du enkelt kan ta ut, eller gi det plass i en egen hylle. Sørg for at de nyeste matvarene står innerst. På den måten bruker du opp den gamle maten først.
2. Vann til slappe grønnsaker: bruk opp grønnsaker og frukt som begynner å bli slappe – lag suppe, smoothie eller gryteretter. Slappe grønnsaker kan også få en ny start om de legges i en boks med vann. Perfekt metode å bruke på slappe gulerøtter.
3. Merk bokser og gjør maten synlig: Sett mat som må spises først helt foran i kjøleskapet, og bruk gjerne beholdere som viser innholder. Merk stålbokser og andre beholdere med en tusj eller små lapper, så du får med deg hva de ulike boksene inneholder. Da er sannsynligheten større for at maten blir spist i tide.
4. Riktig temperatur i kjøleskapet: kjøleskapet bør holde en temperatur på 4 ºC for å hindre bakterievekst. Øker temperaturen vil bakteriene lettere utvikles. Unngå også et overfylt kjøleskap, da dette vil påvirke luftsirkulasjon. Dårlig luftsirkulasjon kan skape høyere temperatur, som igjen reduserer holdbarheten på maten.
Vær kreativ med restemat
Restemat trenger ikke være kjedelig. De kan være starten på et nytt festmåltid! Gårsdagens pasta kan til en deilig pastasalat, brødskalker til krutonger og grønnsaksrester til en varm og næringsrik suppe.
Vi anbefaler deg å sjekke ut Fattig Student eller Spis Opp Maten. Her finner du mange gode tips til hvordan du kan lage mat av rester, samt flere tips for å reduere matsvinn.
Vinn-vinn for lommeboka og miljøet!
Ved å redusere matsvinn vil du rask oppdage at matbudsjettet holder enda lengre, og du vil mest sannsynlig oppleve både glede og mestring over å redusere matavfallet ditt. Du vet du gjør noe bra for miljøet!
Når du i tillegg velger å bruke plastfri oppbevaring tar du små, men viktige skritt mot en enda mer bærekraftig livsstil, som også virker positivt på helsen din.
Hos BeeOrganic finner du et stort utvalg miljøvennlig oppbevaring til mat, som holder maten din fresh.
Håper du er med på et år med mindre matsvinn og søppel 🩷